Sanggup Mereka Buat Sesuatu Yang Tidak Menghormati Bulan Ramadhan

SERAMAI 11 lelaki ditahan selepas terbabit dalam aktiviti mengutip derma tabung khairat tanpa kebenaran dalam Ops Kutip dilaksanakan bermula awal Ramadan lalu di sekitar Selangor.

Mereka ditahan itu berusia 20 hingga 43 tahun masing-masing lapan warga Thailand dan tiga warga tempatan.

Ketua Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (JAIS) Mahdi Al- Hilmy Arshad berkata, siasatan awal mendapati enam daripada warga Thailand itu menjalankan aktiviti mengutip derma di bazar Ramadan.

“Turut dirampas bersama mereka adalah wang tunai berjumlah RM1,600.

“Sindiket berkenaan dipercayai bertindak menghantar individu bagi mengutip derma melalui tabung yang diletakkan di bazar Ramadan,” katanya ketika ditemui di bangunan JAIS di Shah Alam, hari ini.

Mahdi berkata, kebanyakan mereka menggunakan alasan kutipan derma bagi pembinaan surau, masjid dan madrasah seperti gambar tertera pada tabung mereka.

“Namun, kutipan dilakukan sindiket itu digunakan untuk kepentingan peribadi.

“Orang ramai dinasihatkan tidak mudah terpedaya atau bersimpati dengan pengutip derma sebegini, sebaliknya memaklumkan kepada pihak berkuasa jika melihat golongan ini berkeliaran mengutip derma,” katanya.

Beliau berkata, semua individu yang ditahan itu disiasat mengikut Seksyen 106 Enakmen Pentadbiran Islam Negeri Selangor 2003.

Terdahulu, Mahdi bersama 56 anggota penguat kuasa JAIS melakukan pemeriksaan di lapan lokasi bazar Ramadan di negeri ini termasuk di Puchong Prima dengan menangkap dua individu warga tempatan.

SUMBER : HMETRO ONLINE

Artikel Lain …

Pocong palsu rupanya…

KEMUNCULAN ‘Pocong Bintulu’ yang menghantui pengguna Jalan Sultan Iskandar, Bintulu sejak kebelakangan ini terbongkar susulan penemuan beberapa set telekung wanita disembunyikan di bahu jalan berkenaan.

Rakaman amatur sempat dirakam seorang pemandu kereta pada 7 malam semalam sebelum dimuatnaik ke laman sosial Facebook menjadikannya tular dalam kalangan netizen.

“Kebetulan saya dalam perjalanan pulang ke rumah menggunakan laluan berkenaan apabila tiba-tiba muncul satu objek menyerupai pocong di tepi pokok besar sebelum hilang.

“Mulanya memang rasa terkejut dan sedikit takut, namun saya yakin ia bukan pocong seperti yang kecoh diperkatakan, sebaliknya perbuatan budak nakal,” katanya yang enggan namanya didedahkan.

Difahamkan, kumpulan budak dipercayai berusia antara 7 hingga 9 tahun itu pernah dikejar pengguna lalu lintas, namun mereka pantas meloloskan diri.

Ia kemudian membawa kepada penemuan beberapa set telekung ditinggalkan di lokasi berkenaan.

Katanya, kegiatan menyamar sebagai pocong itu pernah menyebabkan berlaku kemalangan di lokasi berkenaan kerana pengguna lalu lintas terkejut dengan kemunculan objek berkenaan.

“Setakat ini, kumpulan kanak-kanak itu belum berjaya ditangkap. Namun, kita berharap mereka menghentikan perbuatan itu kerana boleh membahayakan keselamatan pengguna lalu lintas, begitu juga diri mereka,” katanya. SUMBER : HMETRO ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *